Vipnet na zagrebackom FER-u uspješno demonstrirao tehnologije za postozanje Digitalne agende

Posted by

– Mobilni segment: Predstavljen 4.5G – LTE Advanced s brzinama od čak 300 Mbit/s

 

– Fiksni segment: S postignutom brzinom od čak 5 Gbit/s ponovno srušen svjetski rekord na hibridnoj optičko-kabelskoj mreži

 

Zagreb, 4. lipnja – Današnje predavanje predsjednika Uprave Vipneta Mladena Pejkovića pod nazivom: „Tehnologije za ostvarenje ciljeva Digitalne Agende u RH, analiza i demonstracija mogućnosti“, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu bilo je uvod u demonstraciju najnaprednijih dostignuća mobilnih i fiksnih mreža čiji je razvoj ključan za ostvarenje ciljeva Digitalne agende.

 

4.5G odnosno LTE Advanced koristi tzv. sakupljanje nosilaca (Carrier Aggregation) koje uporabom više frekvencijskih blokova i njihovom agregacijom postaje jedinstveni širokopojasni resurs i osigurava veću propusnost i djelotvornost. Takvi skupljeni nosioci mogu imati različite širine pojaseva te mogu biti razdvojeni ili susjedni u frekvencijskoj domeni. Za krajnje korisnike to će značiti mogućnost superbrzog prijenosa golemih količina podataka što je od velikog značaja imajući u vidu golemi porast korištenja podatkovnog prometa. Tako bi primjerice pri brzinama od 300 Mbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 134 sekunde.

 

– Oduševljen sam ovakvim rezultatima i demonstracijom koja svrstava Vipnet u svjetski vrh po prikazanim mogućnostima fiksnih i mobilnih mreža. Vipnetovi stručnjaci još su jednom demonstrirali izvrsnost i inovativnost koje su ugrađene u temelje naše kompanije. Današnja demonstracija pokazala nam je put prema Digitalnoj agendi, a ostvarenje tih ciljeva u velikoj će mjeri ovisiti o što kvalitetnijoj suradnji komercijalnih operatora i države – izjavio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

 

Ponovno rušenje svjetskog rekorda u fiksnom prijenosu podataka ostvareno je EuroDOCSIS 3.0 standardom na hibridnoj optičko-kabelskoj odnosno HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mreži. Glavna prednost ove tehnologije je kombiniranje višestrukih frekvencijskih blokova čime se množe jedinične brzine prijenosa po bloku i postižu izvanredni rezultati. Tako bi primjerice pri brzinama od 5 Gbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 8 sekundi. Postojeća Vipnetova fiksna mreža bazirana je na EuroDOCSIS 3.0 tehnologiji te pokriva 300 tisuća kućanstava u Hrvatskoj i kontinuirano se širi.

OGLASI-NEKRETNINA - besplatni oglasnik nekretnina

Print pagePDF pageEmail page

Comments

comments