Nezaustavljivo padamo i dalje, ali su nam menadžeri super plaćeni

Posted by

Osim što nas samo dva mjesta dijele od dna ljestvice, porazan je podatak i da smo po efikasnosti poslovnog sektora, jednoj od četiri sastavnice indeksa, ove godine pali na samo dno ljestvice.

Institut je unutar ‘efikasnosti poslovnog sektora’ analizirao oko 70 pokazatelja i grupirao ih u pet skupina: po menadžerskoj praksi te stavovima i vrijednostima smo najgori od promatranih zemalja, tržište rada smješta nas na 59. mjesto, a financije te produktivnost i učinkovitost na 53. odnosno 49. mjesto, piše Poslovni dnevnik.

Najgori smo i po prilagodljivosti kompanija, kredibilitetu menadžera, potrebi za ekonomskim i socijalnim reformama, motivaciji zaposlenih i zadovoljstvu klijenata, a na predzadnjem 59. mjestu ‘stavljena’ je učinkovitost nadzora korporativnih odbora, otvorenost nacionalne kulture stranim idejama, udio menadžera-vlasnika, zaduženost i međunarodno iskustvo.

Plaće menadžera na visokom osmom mjestu

No, menadžeri u Hrvatskoj, čini se, imaju izvrsne plaće – po plaćama menadžera (osnovna plaća i bonusi u američkim dolarima) zauzeli smo visoko 8. mjesto! Što se radnika tiče, po broju radnih sati godišnje Hrvatska je na 14. mjestu, a po ukupnoj plaći u proizvodnji (plaća i razne beneficije) je 25. na ljestvici. Pri dnu ljestvice našli su se i učinkovitost javnog sektora, infrastruktura, održivi razvoj pa i prijenos znanja te razvoj i primjena tehnologije.

Jedino u čemu smo prvi, jest u rastu prihoda od turizma.

Inače, na ljestvici konkurentnosti ispred nas su sve europske zemlje – uključujući i Grčku, koja je lani bila iza Hrvatske, a sada je četiri mjesta ispred nas. Najbolje tranzicijske zemlje su Litva (31.) i Poljska (33.), koja je 2006. bila na dnu zajedno s Hrvatskom. Na vrhu je isti trojac: SAD, Švicarska i Hong Kong.

OGLASI-NEKRETNINA - besplatni oglasnik nekretnina

Print pagePDF pageEmail page

Comments

comments